April 29

Live Minimalistische Ambient Piano tijdens Lokale Helden van Poppunt

0  comments

Spannend… om één van de 800 artiesten te zijn die, tezamen gespreid over 137 gemeentes, zo`n 1081 optredens gaan geven. Dat gebeuren alleen al is mee helpen met het schrijven van een stuk Belgische pop-geschiedenis! Dankjewel Poppunt! Ik weet dat het voor sommigen niet in de buurt is, toch, als je mij graag live achter de piano bezig ziet, welkom in de Factor Club in Brugge, op dit publiek facebook event van Lokale Helden vind je alle info (m`n eerstekomende piano optreden daarna is op 13 mei nabij Antwerpen). En als Brugge te ver is, check op de site van Lokale Helden zelf eens of er geen optredens zijn bij jou in de buurt. Altijd tof toch om nieuwe muziek te ontdekken? En dat naast je deur! Het is een initiatief van poppunt in samenwerking met een hoop partners, en je zal het live op Studio Brussel kunnen volgen.

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1PSzFwbDVxZmhTSQ==[/video_player]

Op de 20 minuten speeltijd die ik krijg, breng ik 3 nummers. Het eerste nummer is een improvisatie versie van het piano solo nummer All is Well, dat op mijn eerste album ‘Into resonance’ staat, en waar ik een jaar geleden een remix van heb gemaakt. M`n pianomuziek van Into Resonance deed radio Klara aan onze eigen Wim Mertens en aan Arvo Pärt denken. Het tweede piano nummer dat ik in de Factor Club ga brengen is er één van mijn meest recente, die zal verschijnen op mijn volgende cd: Gracewood het nummer, niet de naam van de cd. Enkele maanden geleden heb ik er een youtube video van gemaakt (zie onder). En het laatste nummer is er ook een nieuw: Bamboo Legato. Een nummer waarbij ik live Bamboo Sax speel bij een heuse backingtrack die ik heb gemaakt, ook muziek voor mijn 3de CD.

[video_player type=”youtube” width=”560″ height=”315″ align=”center” margin_top=”0″ margin_bottom=”20″]aHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vd2F0Y2g/dj1xMjR0bERNbUYxTQ==[/video_player]

Yep, het maakt me als muzikant wel blij eigenlijk, zo`n grootschalig initiatief van poppunt in Vlaanderen, ter ondersteuning van muzikaal talent van eigen bodem. Sinds ik mijn eerste stappen zette als professionele kunstenaar, artiest en performer in 2002, was het voor mij soms heel confronterend te zien hoe buitenlandse artiesten in België, die niet altijd persé beter zijn dan ons eigen plaatselijk talent, hier super makkelijk ‘aan den bak’ komen en geprogrammeerd worden. Terwijl wij, Belgische artiesten, ons precies eerst moeten gaan bewijzen met het winnen van één of andere prijs of daverend succes in`t buitenland. Een omgekeerde wereld vind ik in alle eerlijkheid, die wellicht niet voor iedereen geldt, maar toch voor heel veel artiesten zeer bekend in de oren klinkt.

Laat gerust in de comments hieronder van je horen, ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Steven Vrancken achter de pianoVandaar dat ik Lokale Helden echt toejuich. Het draait immers niet om het winnen van één of andere prijs, én het zet lokaal talent op een gigantische grote schaal in de kijker. En dat mag ook wel eens. Dingen naar prijzen en erkenning in de artistieke sector werkt in mijn ervaring niet altijd even gezond: authentieke creativiteit overstijgt immers alle competetie, niet? Als je jezelf als kunstenaar gaat uitsloven om een prijs te winnen, of om een positief verdict te krijgen van een jury… hmmm… ik geloof dat het daar uiteindelijk niet om draait. Een prijs winnen is altijd meegenomen natuurlijk, vooral in een land waar de cultuurelitie je pas lijkt op te pikken wanneer je zoiets gefikst hebt, of bij groot succes in het buitenland – wat ik aan den lijve kon ondervinden toen ik nog actief was als internationale straattheater artiest en performer.

De affiche van Lokale Helden 30 april

Nope. Bij Lokale Helden draait het simpelweg om een Showcase, en daarin is iedereen gelijk. Wat inhoudt dat de deelnemende bands 20 minuten live speeltijd krijgen op een podium, met publiek en een professionele PA. (Er was wel een voorselectie op basis van ingezonden muzikaal materiaal, om een bepaalde muzikale kwaliteit te garanderen). Alles wordt opgenomen, beeld en muziek van het optreden, en alle bands krijgen achteraf, without any strings attached, het materiaal ter beschikking om hun muziek verder in de wereld te helpen zetten. Cool, niet? Blij dat ik Lokale Helden had ontdekt, en me had aangemeld via vi.be, een ander platform dat Belgisch muzikaal talent ondersteunt op allerlei manieren. 

Wel, daar ga ik het bij laten nu… zodat ik al de resterende tijd gebruik om lekker verder te repeteren. Tot dan? Of tot op een andere gelegenheid?

Ter info: Lokale Helden is een samenwerking van poppunt.be, vi.be, en amateurkunsten.be. Met daarnaast nog partners als Studio Brussel, De Standaard en vele anderen.


Tags

lokale helden, minimalistische muziek, piano, piano muziek, poppunt, studio brussel


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350
>